• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • In goede handen
  • Samen werken aan herstel

Overige behandelingen

Hieronder vindt u een lijst met een overzicht van onze andere behandelmogelijkheden. Staat de behandeling waar u naar op zoek bent er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, om u te helpen met uw vragen. 

Arbeidsfysiotherapie

Wat doet een arbeidfysiotherapeut

De arbeidsfysiotherapeut is gespecialiseerd in de herstelmogelijkheden van werknemers die (dreigen te) verzuimen door lichamelijke (vaak icm mentale) klachten . De focus ligt op individuele, arbeidsgeoriënteerde oefeningen en training met slechts één doel: de medewerker snel en gezond terug brengen in het arbeidsproces. De arbeidsfysiotherapeut werkt voornamelijk als behandelaar vanuit de fysiotherapiepraktijk. 

Begeleiding door een arbeidsfysiotherapeut levert een vitale medewerker in een gezonde werkomgeving op. Het voorkomt of verkort het ziekteverzuim van de medewerker, waardoor afname van ziektekosten en toename van arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit.

Onze aanpak bij chronische (pijn)klachten

Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zes maanden duurt. Chronische klachten hebben invloed op uw leven. De impact hiervan kan groot zijn. U kunt niet meer doen wat u eigenlijk zou willen of de keuzes die u in het leven kan maken worden beperkt. Chronische klachten hebben vaak een lichamelijke oorzaak en kunnen voor bewegingsbeperkingen zorgen. Ook mentaal kunnen deze beperkingen veranderingen met zich meebrengen. 

Onze gecombineerde interventie (lichamelijk en mentaal) schenkt aandacht aan fysieke beperkingen door middel van training op maat, Daarnaast wordt er ook ruimte en tijd vrijgemaakt om obstakels te bespreken en u te coachen zodat u kunt blijven investeren in de dingen die voor u belangrijk zijn. 

Fysiotherapie bij COPD

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische aandoening aan de longen.
Onder de noemer COPD vallen twee chronische aandoeningen: longemfyseem en chronische bronchitis. Bij COPD werken de longen niet meer volledig, doordat ze constant ontstoken zijn (chronische bronchitis) of omdat er longblaasjes verloren gaan (longemfyseem). Je krijgt hierdoor minder zuurstof binnen, wat zorgt voor een benauwd gevoel, zelfs als je je bijna niet inspant. Hierdoor heb je dan ook vaak adem te kort. COPD ontstaat meestal pas op oudere leeftijd.

Symptomen

  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Weinig energie
  • Verminderd inspanningsniveau

 
Behandeling

De behandeling van COPD begint vaak bij de huisarts die u eventueel verwijst naar een longarts.
Medicatie kan gegeven worden in de vorm van ontstekingsremmers en/ of luchtwegverwijders (inhalators)
Daarnaast is goede voeding en voldoende beweging van belang. U hoeft niet direct te denken aan zware fysieke inspanningen. Ook het wandelen, traplopen of boodschappen doen zijn voorbeelden van fysieke inspanning.
 
Om u hierbij te begeleiden zijn er binnen FysioNU fysiotherapeuten gespecialiseerd op het gebied van COPD.
Een COPD-fysiotherapeut begeleid u in het zelfstandig uitvoeren van oefeningen en fysieke activiteiten en zal u voorlichting geven gericht op kennis, zelfstandigheid en u aanmoedigen een gezonder leefstijl te hanteren.
 
Wij maken deel uit van het COPD-netwerk Apeldoorn; waar kennis en kunde wordt gedeeld met longartsen en andere fysiotherapeuten.

COPD-netwerk Apeldoorn
Fysiotraining

Fysiotraining in small groups is bedoeld voor mensen (of u nu getraind of niet getraind bent, of u nu wel of geen lichamelijke klachten heeft en of oud of jong bent) die wel aan hun fitheid willen werken, maar dan op een veilige en verantwoorde manier onder begeleiding van een fysiotherapeut of fysiotherapeut in opleiding.

Als u veilig wilt sporten of om een andere reden niet zelfstandig in een sportcentrum wilt trainen, dan is Fysiotraining iets voor u! Er wordt getraind in kleine groepen zodat de persoonlijke begeleiding optimaal is.
Er wordt getraind met cardio- en krachtapparatuur. Maar ook de (grond-)oefeningen dragen bij aan het verbeteren van uw fitheid, lenigheid, kracht en coördinatie.
Kortom een totaalpakket, waarbij plezier in bewegen hoog bij ons in het vaandel staat!

Healthy Chronos

Wat is Healthy Chronos?

Het is een programma wat inzicht geeft in leefstijl en herstel thuis op basis van data​. Remote patiënt-leefstijlmonitoring maakt dagelijkse activiteiten zichtbaar die omgang met ziektelast of herstel belemmeren. Onze slimme combinatie van smartwatch-technologie en een app om je activiteiten bij te houden, geven je inzicht om je herstel bij te sturen. Een compleet beeld van jouw herstel in minder dan 2 minuten per dag!

Healthy chronos helpt;

Looptraining bij Claudicatio

Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens is een aandoening van de bloedvaten in de benen.
In Nederland is een veelgebruikte term voor deze aandoening, genaamd “etalagebenen”. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen en even rust moeten nemen (waardoor de klachten afzakken), doen zij net alsof zij naar etalages kijken.

Middels looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut kan de pijnvrije loopafstand worden vergroot.

Claudicationet

Dit is een kennisnetwerk, samen met de vaatchirurgen van het Gelre Ziekenhuis, van gespecialiseerde fysiotherapeuten op het gebied van vaatlijden en looptherapie. Tamar Dijkstra en Robbert-Jan Meijerink zijn binnen FysioNU hierin speciaal geschoold en gespecialiseerd.

Medical taping

Wat is Medical Taping?

Het Medical Taping Concept is een methode uit Japan waarbij spieractiviteit meehelpt bij het versnellen van het genezingsproces en het in balans brengen van spieren. Een goede balans is namelijk belangrijk, want spieren verzorgen namelijk mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefsel doorbloeding en bevordert zo het herstel.

Hoe werkt Medical Taping?

Medical Taping maakt gebruik van elastische tape die anti-allergisch is. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid, is waterresistent en kan makkelijk 5-6 dagen blijven zitten. U merkt vaak niet eens dat het er op zit. Er kan ook gewoon mee gedoucht of gezwommen worden. Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloed de receptoren van de huid. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. De taping stelt het lichaam in staat op een geheel natuurlijke wijze te bewegen. En tijdens het werk of het sporten werkt de tape voortdurend aan het herstel. Elke dag een 24 uurs behandeling dus!

Revalidatie Training

Binnen FysioNU hebben we specialisten voor:

  • Rugrevalidatie
  • Sportspecifieke revalidatie
  • Knie- en heup revalidatie
  • Schouder revalidatie
  • Orthopedische revalidatie
  • Looptraining bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens)
  • Revalidatie tijdens en na behandeling van kanker
  • Revalidatie van kinderen tijdens en na behandeling voor kanker
  • COPD
  • Nabehandeling COVID
  • Neurologische revalidatie

 

Revalidatie na COVID

Het Corona virus

Het Corona virus heeft een grote invloed op onze samenleving en een besmetting kan soms ernstige gevolgen hebben. Als u besmet bent geweest kunnen wij u begeleiden en helpen bij het opbouwen van uw fysiek functioneren.
Voor patienten die in de thuissituatie of na ontslag van ziekenhuisopname (en eventueel in een revalidatiesetting verder hebben gerevalideerd en nu weer thuis zijn) zijn hersteld, hebben we in samenwerking met andere disciplines (oa ergotherapie, logopedie, diëtetiek, psychologie/POG GGZ) een protocol opgesteld op basis van de huidige standaarden en richtlijnen.


De uitgangspunten voor revalidatie zijn:

  • U staat bij ons centraal en u krijgt een programma op maat: afhankelijk van klachten en fysiotherapeutische zorgbehoefte.

  • Goede samenwerking met andere diciplines is cruciaal en indien nodig en gewenst schakelen wij in samenwerking met uw huisarts (die de zorg coordineert) andere disciplines in.

  • Binnen de fysiotherapie (afhankelijk van uw beperking/klachten) richten wij ons met name op:

ADL (Activiteiten Dagelijks Leven) en participatie

spierkracht en balans

uithoudingsvermogen

coachen belasting-belastbaarheid en energie verdeling

ademhaling en ontspanning

gedoseerd belasten

 

Virtual Reality

Wat is VR?

Virtual Reality (VR) is een technologie waarmee je een andere werkelijkheid kunt ervaren. Hiervoor gebruik je een speciale VR-bril. Deze VR-bril zorgt ervoor, dat je jezelf in een andere (virtuele) wereld waant.

Waarom zetten we VR in?

De inzet van VR helpt om op een leuke en gerichte manier (zelf) te blijven oefenen. Verschillende onderzoeken geven aan dat VR een positief effect heeft op acute en chronische pijnklachten. Het helpt patienten de pijn beter te begrijpen en spelenderwijs in beweging te komen. 
Gebruik van digitale informatievoorziening is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Ook in de zorg wordt gekeken hoe dit ingezet kan worden, dit noemen we E-health. Wij denken dat dit een waardevolle toevoeging kan zijn op de reguliere behandelingen.

Wie kan gebruik maken van VR?

De inzet van VR is beschikbaar voor patiënten, die behandeld worden voor (chronische) pijnklachten. Er zijn verschillende oefenprogramma’s beschikbaar voor verschillende pijnklachten. Denk hierbij aan programma’s voor nek- en schouderpijn. Bijvoorbeeld bij trauma gerelateerde nekpijn (whiplash). Maar ook voor complexe chronische klachten. Bijvoorbeeld chronische klachten in combinatie met bewegingsangst.

Hoe werkt het?

U krijgt een (mobiele) VR headset op en komt in een VR game terecht. Onze therapeut zal u in de eerste sessie precies uitleggen hoe alles werkt zodat u ook thuis aan de slag kunt. In principe wordt de VR game meermaals dagelijks gespeeld. Het traject duurt 3 maanden en in die periode zult u samen met uw therapeut werken aan het verminderen van uw pijnklachten. In deze periode zullen er een aantal afspraken zijn om de voortgang van het traject te monitoren. Naast het spelen van de VR game is er ook aandacht voor de relevante zaken die met uw klachten te maken hebben.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.