Oncologie Fysiotherapie

Wat is oncologie fysiotherapie?
Een oncologie fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patienten met kanker en richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Binnen FysioNU is Marieke van Dronkelaar hierin gespecialiseerd. Marieke van Dronkelaar werkt binenn de praktijk nauw samen met Linda Verbeek (Oedeemtherapeut)

Een oncologie fysiotherapeut houdt zich bezig met het behandelen, coachen en begeleiden van patiënten tijdens- of na de behandeling van kanker en heeft specifieke kennis over de ziekte, de medische behandelingen, communicatie met de oncologische patiënt, de korte- en lange termijngevolgen van de medische behandeling en de laatste ontwikkelingen in de oncologie verworven.
Tevens heeft de oncologiefysiotherapeut een signaleringsfunctie, hetgeen betekent dat er gelet wordt op andere symptomen of klachten. Indien nodig wordt er gekeken of gepaste hulp nodig is van een zorgprofessional uit een andere discipline zoals bijvoorbeeld een oedeemfysiotherapeut, orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut), bekkenfysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist, psycholoog of maatschappelijk werker.Daarnaast heeft de oncologiefysiotherapeut goed zicht op wanneer overleg met de oncologieverpleegkundige-/specialist/huisarts in het ziekenhuis nodig is.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?
Bij de eerste afspraak zal er een intake en een fysiotherapeutisch onderzoek worden gedaan om een indruk te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen die iemand op dat moment ondervindt. Daarna wordt er samen een individueel behandelplan opgesteld. De behandeling wordt per persoon op maat gemaakt, afhankelijk van het gezondheidsprobleem en doelen die men wilt bereiken. Dit kan ook betekenen dat er meerdere hulpverleners worden ingeschakeld, zodat optimale zorg geleverd kan worden.
Een oncologie fysiotherapeut heeft specifiek inzicht en kennis van problemen welke het gevolg zijn van kanker(behandeling), zoals:

  • pijn
  • spanningsklachten
  • stug littekenweefsel
  • huidveranderingen
  • stijfheid van gewrichten en spieren
  • spierzwakte
  • conditieverlies
  • vermoeidheid.
  • lymfoedeem (vochtophoping)
Oncologie Netwerk Apeldoorn