2 Manuele therapie

Binnen FysioNU hebben we meerdere therapeuten die gespecialiseerd zijn in manuele therapie: Jan-Nanning de Kroon, Martien Fakkert, Peter Groen, Wieteke Jansen, Martijn van Mourik, Stephan Zegers (manueel therapeut i.o.) en Soerin Ammersingh (manueel therapeut i.o.)

Wat doet een manueel therapeut?
Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende drie-jarige opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijn- en/of bewegingsklachten en van de wervelkolom en van de gewrichten in armen en benen.
Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van gewrichten en daarmee de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken (dit betreffen zowel specifieke mobilisaties en manipulaties) die in de wervelkolom/gewrichten kunnen worden toegepast.

Wanneer naar een manueel therapeut?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom al dan niet met uitstraling
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • gewrichtsklachten zoals bv heup-, knie-, enkel-, schouder-, elleboog- en polsklachten
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Werkwijze manueel therapeut
Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening (waarbij wordt vastgesteld of uw klachten in aanmerking komen voor therapie) bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek (intake) en een lichamelijk functieonderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Informatie film over manuele therapie