Bel ons op: +31 (0)55 - 522 5553

Geriatrie Fysiotherapie

Vivanda van Daalen- Slijkhuis is gespecialiseerd in Geriatrie en Tamar Dijkstra is in 2016 gestart met de master opleiding Geriatrie Fysiotherapie.
Samen met Ninni Hanninen en Bernadette Mulder vormen zij de pijlers onder ouderenzorg-Apeldoorn®

  • Over de Geriatriefysiotherapeut
Nederland is aan het vergrijzen. Mensen die ouder worden en de beweeglijkheid van het lichaam zien afnemen komen doorgaans in aanraking met de geriatriefysiotherapeut. Deze heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die vanwege hun ziekte, bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, al verschijnselen kunnen vertonen van ouderdom.

Fysiotherapie geven aan ouderen vraagt specifieke kennis en kunde. Na het volgen van een drie jaar durende post hbo opleiding, mag men zich geriatriefysiotherapeut noemen.

De geriatriefysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. Een geriatriefysiotherapeut heeft specifiek inzicht en kennis in de verouderingsprocessen, lichamelijke aandoeningen die vooral bij ouderen voorkomen, medicijngebruik en onderzoek- en behandelvormen toegespitst op de oudere mens. Tot het werk behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers.

Binnen FysioNU zien we een toenemende vraag naar geriatrische hulpverlening, wat gezien de vergrijzing heel begrijpelijk is. Tot op vrij hoge leeftijd wonen ouderen vaak nog zelfstandig en komen met hun klachten terecht bij de (geriatrie)fysiotherapeut.

  • De Geriatriefysiotherapeut biedt hulp bij:
* klachten aan het bewegingsapparaat zoals lage rug, nek, knie, pols
* problemen met het dagelijks functioneren zoals lopen, opstaan uit de stoel, aan- en uitkleden
* herstel na een operatie
* opbouwen en onderhouden van de conditie
* problemen na een beroerte
* het geven van beweegadviezen
* valpreventie en valtraining: therapie gericht op het voorkomen van valincidenten en veilig te leren vallen

Via deze link ziet u een mooi filmpje van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie over ons prachtige werk als geriatriefysiotherapeut. Zorg op maat!