Bel ons op: +31 (0)55 - 522 5553

Adem- en ontspanningstherapie

Voor de volwassenen is Ninni Hanninen hierin gespecialiseerd. Bij kinderen is Janneke Vogelzang- Bosch de specialist.

  • Wat is AOT (Adem- en Ontspanningstherapie)?
Klachten van spanningen, langdurige of spanningen van recente aard, kunnen lichamelijke reacties veroorzaken. Dit kan ontstaan doordat, in een periode van verhoogde spanning, onvoldoende herstel optreedt waardoor een spanning in het lichaam "blijft hangen". Op den duur heeft het lijf minder energie om hier bovenop te komen en ontstaan er lichamelijke klachten of houden de bestaande klachten juist langer aan.

Adem- en ontspanningstherapie is er op gericht de mate van deze spanning te vinden en samen te ontdekken of deze te verminderen is.

Bij deze methode worden telkens een aantal verschillende ontspanningsinstructies voorgesteld en uitgevoerd. De instructies worden daarna kort geëvalueerd op de uitvoerbaarheid (lukt het?), de teweeggebrachte veranderingen (in spanningen) en de waardering van deze veranderingen (aangenaam of onaangenaam).

Door verschillende instructies uit te proberen en deze te evalueren ontdek je, samen met de klant, welke instructies bruikbaar voor hem/haar zullen zijn. Dit maakt het voor de klant makkelijker om thuis of waar dan ook te oefenen. Dit ‘uitproberen’ lukt over het algemeen binnen 4-6 behandelingen. Het aantal behandelingen ligt daarmee onder het algemene behandelgemiddelde. Echter de doorlooptijd is hoger om de klant meer tijd te geven te oefenen.

  • De indicatiegebieden:
* Spanningsgerelateerde problemen zonder specifieke oorzaak zoals hyperventilatie, hoofdpijn, slaapstoornissen en burn-out/overspanning.
* Functionele problemen aan adem en houding zoals lage rugklachten, nek- schouderklachten, RSI, ademproblemen, stemproblemen, chronische pijn, fibromyalgie.
* Spanningsproblemen met specifieke somatische oorzaken zoals longaandoeningen, hart- en vaatproblematiek, neurologische aandoeningen, buik- en continentieproblemen en kanker.
* Psychische problemen zoals angst en paniekstoornis, depressie en traumaverwerking.

Adem- en ontspanningstherapie helpt omt de eigen, normaal geworden gespannenheid (interne spanning) beter te kunnen regelen.
Meer informatie over adem- en ontspanningstherapie (van Dixhoorn vereniging)