Bel ons op: +31 (0)55 - 522 5553

Manuele therapie is veilig

Manuele therapie is veilig (van de NVMT site)

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.
Eén van de technieken die de manueel therapeut toepast, voor het behandelen van nekpijn en hoofdpijnklachten, is hoog cervicaal manipuleren (kraken in de nek). Vandaag verschenen er in regionale kranten berichten over Manuele therapie en het hoog cervicaal manipuleren.

Graag geven wij hierop onze reactie.
Annelies Pool, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT): “Bij hoog cervicaal manipuleren (kraken in de nek) zijn de risico’s op bij- en nawerkingen nihil, lager dan risico's bij slikken van paracetamol, maar niet volledig uit te sluiten. Doordat deze risico’s niet voor 100% uit te sluiten zijn en het feit dat manueel therapeuten een bewezen effectieve andere behandeltechniek kunnen toepassen, heeft het bestuur van de NVMT een concept advies aan de leden gegeven. Dit concept advies, afraden van manipulaties hoog in de nek, wordt ter bekrachtiging aan de Algemene Ledenvergadering op 18 november voorgelegd.
Uitgangspunt is: we kiezen voor de patiënten en dus voor de veiliger techniek.”« Terug naar het nieuwsoverzicht